VAD ÄR BARBERSHOP?

Ingen vanlig körsång
Barbershop består av fyra stämmor (lead, tenor, baritone och bas), som sjungs a cappella – det vill säga utan ackompanjemang – i tät harmoni. Till skillnad från "vanlig" körsång, där melodin är den översta stämman, ligger melodin i barbershop näst överst och sjungs av leaden. Ovanför leaden ligger tenoren, stämman som med en lätt, mjuk och ren ton förgyller leaden, dock utan att dominera. (Tenor går inte att jämföra med klassisk sopran). Baritonen ligger i ungefär samma röstregister som leaden – ibland över, ibland under. Baritone är den stämma som "limmar ihop" ackordet. Längst ner i fyrklangen ligger basen med en fyllig, varm och stor resonans. Stämmorna heter likadant oavsett om det är män eller kvinnor som sjunger.

Kan alla sjunga barbershop?
Ja, alla kan sjunga barbershop, men långt ifrån alla kan sjunga det riktigt bra. Det är en utmanande a cappella-form som ställer höga krav på sångteknik, samstämmighet, rena vokaler och balans mellan stämmorna. Med stadig tonproduktion (wall of sound) och rätt balanserade ackord bildas en tät klang med många övertoner. En överton innebär att ett perfekt sjunget ackord bildar ett vibrerande, ringande ljud – som en femte stämma i ackordet. Detta är unikt för barbershop och en viktig del av soundet. Lägg till en artistisk finess för att locka fram de vackraste möjligheterna med ett arrangemang – och du får musik som kan ge gåshud.

 

Hur tävlar man i barbershop?

Inom barbershop tävlar man i antingen helkör eller kvartett, Det finns i tävlingssammanhang kvinnliga körer och manliga körer, samt kvinnliga, manliga och mixade kvartetter. Stockholm City Voices är medlemmar i den internationella kvinnliga barbershoporganisationen Sweet Adelines International (SAI). Organisationen består av hela 23 000 sångerskor, fördelade över mer än 500 körer och 1200 kvartetter, och uppdelade i en mängd regioner över hela världen. (De allra flesta regionerna finns dock i USA, som har en lång tradition av barbershopsång). Den nordiska regionen kallas Region 32 – Nordic Light Region.
Varje år tävlar man tillsammans med de andra körerna i sin region, med möjlighet att kvalificera sig till de internationella tävlingarna i USA. De fyra domarkategorierna (Sound, Music, Expression och Showmanship) ger en tydlig spegling av var kören befinner sig i sin utveckling. Kategorierna ger värdefulla verktyg i strävan att ge publiken bästa möjliga helhetsupplevelse.

Som tävlande får man en möjlighet att gå på djupet med röstvård, sångteknik, sound, renhet i ackord och tolkning av arrangemang. Man får också kunskap i hur man fördjupar budskapet i sången med karaktär, kostym och koreografi. Tävlingarna ger en sund sporre att utvecklas, där man samtidigt får en chans att bli inspirerad och lära sig av andra körer i organisationen.